Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Το ξέρατε πως ο τοκετός έχει τρία στάδια; Οι περισσότερες από εμάς θεωρούμε πως η γέννα είναι μία και μόνο διαδικασία. Στην πραγματικότητα θα περάσετε από τρεις διαφορετικές φάσεις. Διαβάστε τη συνέχεια για να μάθετε τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο, τι μπορείτε να περιμένετε και πώς να κάνετε τον τοκετό πιο άνετο για εσάς.

Ποια είναι τα τρία στάδια του τοκετού;

Ο τοκετός είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία η μήτρα σας συσπάται και ο τράχηλός σας ανοίγει για να επιτρέψει στο μωρό σας να έρθει στον κόσμο.

Το πρώτο στάδιο αποτελείται απ’ την αρχική, ενεργητική και μεταβατική φάση. Σε αυτές τις φάσεις ο τράχηλός σας θα φτάσει σε διαστολή των δέκα εκατοστών. Το δεύτερο στάδιο του τοκετού είναι αυτό των εξωθήσεων, όπου γεννάτε το μωρό σας και το τρίτο στάδιο είναι η αποβολή του πλακούντα.

Το πρώτο στάδιο

Το πρώτο στάδιο του τοκετού μπορεί να διαρκέσει ώρες ή μερικές φορές ακόμη και μέρες, έτσι αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να μην πανικοβληθείτε όταν αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα.

Τα πρώτα συμπτώματα του τοκετού

Για πολλές γυναίκες, οι πρώτες ενδείξεις ότι γεννούν είναι οι ήπιοι πόνοι, σαν κράμπες, περίπου σαν τους πόνους της περιόδου. Μπορεί επίσης να νιώσετε φουσκωμένη, να έχετε δυσκοιλιότητα ή να πονάτε λίγο στην κοιλιά ή τη μέση σας. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν λίγη διάρροια, να νιώθουν ναυτία ή τάση για εμετό.

Κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού, το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνεται γι’ αυτό είναι καλό να προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα όπως σούπα, δημητριακά ή τοστ και να πίνετε άφθονο νερό.

Στην αρχή οι ενοχλήσεις μπορεί να μην σας τραβήξουν την προσοχή, αν όμως έχει ξεκινήσει ο τοκετός θα εξελιχθούν σταδιακά σε πιο τακτικούς και έντονους πόνους, γνωστούς ως συσπάσεις ή ωδίνες.

Η «ένδειξη» του τραχήλου

Όσο κυοφορούσατε το μωρό σας ένα πώμα από βλέννες σφράγιζε τον τράχηλό σας. Κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού, ίσως και νωρίτερα, το πώμα αυτό απελευθερώνεται και εμφανίζεται σαν μια παχιά, κολλώδης αιματηρή έκκριση στο εσώρουχό σας ή στην τουαλέτα. Το «πώμα» αυτό δεν παρουσιάζεται πάντα στα αρχικά στάδια του τοκετού, γι’ αυτό μην ανησυχήσετε αν δεν έχετε δει ακόμη το δικό σας. Οι βλέννες αυτές θα αποκολληθούν φυσιολογικά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τοκετού σας.

Το “σπάσιμο των νερών”

Τα «νερά» είναι στην πραγματικότητα το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν το σώμα σας ετοιμάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού, ο σάκος με τα υγρά σκίζεται και τα «νερά» αποβάλλονται απ’ τον κόλπο σας. Κάποιες γυναίκες λένε ότι ακούν ένα μικρό «ποπ» όταν “σπάνε τα νερά”. Άλλες περιγράφουν την απελευθέρωση των υγρών σαν ένα ρυάκι, ενώ άλλες σαν χείμαρρο.

Αν τα νερά σας σπάσουν στο αρχικό στάδιο του τοκετού είναι αυξημένος ο κίνδυνος της μόλυνσης, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε πολύ καθαρή την περιοχή του κόλπου σας. Μην βάλετε οτιδήποτε στον κόλπο σας, π.χ. ταμπόν, μην έρθετε σε ερωτική επαφή και μην κάνετε ζεστό μπάνιο.

Επιπλέον, αν σπάσουν τα νερά σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας για να σας εξετάσει και να διαπιστώσει αν έχει ξεκινήσει ο τοκετός.

Συσπάσεις

Οι συσπάσεις είναι το σφίξιμο και το χαλάρωμα των μυών της κοιλιάς και της μέσης σας και θα τις νιώθετε πιο έντονα συγκριτικά με τις ακανόνιστες συσπάσεις που μπορεί να είχατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν έχει ξεκινήσει ο τοκετός σας θ’ αρχίσετε να έχετε συσπάσεις σε όλο και συντομότερα χρονικά διαστήματα, με αυξανόμενη την ένταση και την διάρκειά τους.

Ένας συνηθισμένος ρυθμός συσπάσεων για τα πρώτα στάδια ξεκινά με διάρκεια περίπου 40 δευτερολέπτων και συχνότητα κάθε δέκα λεπτά. Όταν έρθει η ώρα να γεννήσετε, οι συσπάσεις θα διαρκούν πάνω από ένα λεπτό και θα έρχονται κάθε τριάντα δευτερόλεπτα. Ο ρυθμός αυτός είναι απλά ένας οδηγός καθώς οι συσπάσεις μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Το δεύτερο στάδιο

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού ξεκινά όταν η διαστολή του τραχήλου σας έχει φτάσει στα δέκα εκατοστά και ολοκληρώνεται με τη γέννηση του μωρού σας. Αν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό, το δεύτερο στάδιο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα ή και περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί. Αν όμως έχετε γεννήσει ήδη μία ή περισσότερες φορές, μπορεί ο χρόνος να είναι ελάχιστος, π.χ. πέντε λεπτά.

Εξωθώντας το μωρό σας

Το σώμα σας θα σας πει πότε να σπρώξετε. Για την ακρίβεια η ανάγκη που θα νιώθετε θα είναι επιτακτική και θα είναι αρκετά δύσκολο να αντισταθείτε. Μόλις το κεφάλι του μωρού προβάλει απ’ το άνοιγμα του κόλπου σας, το πιθανότερο είναι πως ο γιατρός θα σας ζητήσει να σταματήσετε να σπρώχνετε και ν’ αρχίσετε να παίρνετε ανάσες. Είναι ένα στάδιο που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς. Είναι σημαντικό να γίνουν όλα χωρίς πίεση, καθώς αυτό βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος να σκιστεί το περίνεο. Στην επόμενη σύσπαση θα σας ζητηθεί να σπρώξετε απαλά το μωρό σας.

Επιτέλους, το μωρό σας θα γεννηθεί και μόλις του κάνουν την πρώτη εξέταση θα μπορέσετε να χαιρετήσετε ο ένας τον άλλον. Συγχαρητήρια!

Το τρίτο στάδιο

Μπορεί να σας φαίνεται κάπως παράξενο που υπάρχει ακόμη ένα στάδιο του τοκετού που πρέπει να ολοκληρωθεί παρόλο που έχει ήδη γεννηθεί το μωρό σας! Αυτό αφορά την αποβολή του πλακούντα. Μην ανησυχείτε, ο γιατρός σας θα είναι μαζί σας και θα σας καθοδηγήσει και σ’ αυτό το στάδιο.

Η αποβολή του πλακούντα

Θα ανακαλύψετε πως ξεκινούν πάλι οι συσπάσεις, η έντασή τους όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτές του δεύτερου σταδίου του τοκετού. Ο πλακούντας θα βγει απ’ τον κόλπο σας με μια ελαφριά εξώθηση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα.

Μόλις αποβληθεί, ο γιατρός θα τον εξετάσει προσεκτικά για να βεβαιωθεί πως είναι ακέραιος και θα ελέγξει την κοιλιά σας για να διαπιστώσει αν, τώρα που έφυγε ο πλακούντας η μήτρα σας, άρχισε να συσπάται.

backtotop
Nutricia