Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Αν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε. Να θυμάστε όμως πως όσο είναι στο μαιευτήριο βρίσκεται σε καλά χέρια και θα έρθει στο σπίτι σας πριν το καταλάβετε. Σας έχουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να δεθείτε συναισθηματικά με το πρόωρο μωρό σας και πώς να βγάζετε το γάλα σας για τα γεύματά του. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες που θα θέλατε να συζητήσετε, απλά επικοινωνήστε με τις Ειδικούς μας.

Πότε ένα μωρό θεωρείται πρόωρο;

Αν το μωρό σας έχει γεννηθεί πριν ολοκληρωθούν οι 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας, θεωρείται πρόωρο.

Δεθείτε συναισθηματικά με το πρόωρο μωρό σας όσο είναι στο μαιευτήριο

Αν το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα, είναι πιθανό να έχει ανάγκη την υποστήριξη μιας θερμοκοιτίδας και θα χρειαστεί να παραμείνει στο μαιευτήριο ώσπου να δυναμώσει αρκετά για να μπορεί να έρθει στο σπίτι σας. Ακόμη όμως κι αν δεν μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά όπως περιμένατε, μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά και τη φωνή σας, έτσι απλά μένοντας δίπλα του και μιλώντας του μπορείτε ν’ αρχίσετε να χτίζετε έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσά σας. Μπορεί το μωρό σας να σας φαίνεται πολύ εύθραυστο για να το αγγίξετε, όμως το απαλό χάδι ή το μασάζ είναι ένας ιδιαίτερος και πολύ τρυφερός τρόπος για να του μεταφέρετε την αγάπη σας και να το καθησυχάσετε. Ορισμένες μαμάδες και μπαμπάδες φορτίζονται συναισθηματικά όταν επισκέπτονται το πρόωρο μωρό τους. Αν νιώθετε πως δεν αντέχετε να πάτε στο μαιευτήριο για μερικές ημέρες, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένη όταν θα είστε έτοιμη να ξαναπάτε.

Βγάζοντας γάλα για το πρόωρο μωρό σας

Αν το μωρό σας βρίσκεται ακόμη στη μονάδα πρόωρων ίσως μπορείτε να βγάζετε το δικό σας μητρικό γάλα για να του δίνετε να πίνει. Πολλές μαμάδες ανακαλύπτουν πως η παραγωγή του γάλακτός τους δεν είναι σταθερή. Αν χρειάζεστε κάτι για να αυξηθεί η παραγωγή του γάλακτος, δοκιμάστε μερικές απ’ τις παρακάτω ιδέες:

  • Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
  • Αγκαλιάστε ή χαϊδέψτε το μωρό σας.
  • Κάνετε μασάζ στο στήθος σας και βγάλτε γάλα με το χέρι.
  • Δοκιμάστε ένα διαφορετικό είδος θήλαστρου.

Η ανάπτυξη του πρόωρου μωρού σας

Ο παιδίατρος-νεογνολόγος παρακολουθεί την ανάπτυξη του πρόωρου βάση των πινάκων ανάπτυξης. Αυτό βεβαίως αφού λυθούν τα προβλήματα επιβίωσης που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Μετά, ο παιδίατρος ακολουθεί τροποποιημένες καμπύλες όταν το μωρό πάει σπίτι. Είναι φυσιολογικό να σας απασχολεί το γεγονός πως όσο νωρίτερα έχει γεννηθεί ένα μωρό, τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Το γεγονός ότι ένα μωρό γεννήθηκε πρόωρα δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει αναπτυξιακά προβλήματα μακροπρόθεσμα. Να θυμάστε πως ακόμη και τα τελειόμηνα μωρά κατακτούν με το δικό τους ρυθμό τα αναπτυξιακά ορόσημα! Μην απελπίζεστε λοιπόν. Το σημαντικότερο είναι να ενθαρρύνετε κάθε βήμα ανάπτυξης του μωρού σας.

Και το επόμενο μωρό θα γεννηθεί πρόωρα;

Πολλές μητέρες πρόωρων μωρών ανησυχούν πως όλα τους τα παιδιά θα γεννηθούν νωρίτερα, αυτό όμως δεν ισχύει απαραίτητα. Περίπου οι 9 στις 10 γυναίκες που το πρώτο τους παιδί γεννήθηκε πρόωρο, έχουν την επόμενη φορά μια φυσιολογική, τελειόμηνη εγκυμοσύνη.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia