Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται εν ριπή οφθαλμού και οι πρώτοι έξι μήνες αποτελούν μια εκπληκτική περίοδο για την ανάπτυξή τους. Το μωρό σας είναι σαν ένα σφουγγάρι, που ρουφάει νέες εμπειρίες, μαθαίνει και αναπτύσσεται καθημερινά.  Γι αυτό το παιχνίδι και τα άλλα ερεθίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Επιλέγοντας το κατάλληλο για την ηλικία του παιχνίδι θα  δεθείτε μαζί του και θα αποτελέσει μια υπενθύμιση ότι η γέννησή του σημαίνει αγάπη και διασκέδαση, όχι μόνο πάνες και άγρυπνες νύχτες.

Να θυμάστε επίσης ότι υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να παίξετε με το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε εγρήγορση, ικανοποιημένο, ταϊσμένο και ότι νιώθει άνετα, πριν ξεκινήσετε να παίζετε με τους κρίκους ή να συναρμολογείτε ένα παζλ. Αρχίστε λίγο-λίγο και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα των αισθητήριων ερεθισμάτων που δέχεται. Και να θυμάστε ότι οι δραστηριότητες από τα προηγούμενα ηλικιακά στάδια, μπορούν να διατηρηθούν όσο το παιδί σας μεγαλώνει!

Ερεθίσματα για τις πρώτες ημέρες

1. Διατηρείστε οπτική επαφή

Τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα από νωρίς και κάθε φορά που σας κοιτάζουν, χτίζουν τη μνήμη τους.

2. Βγάλτε τη γλώσσα σας και κάντε αστείες γκριμάτσες

Έρευνες δείχνουν ότι τα νεογέννητα μπορούν να μιμηθούν τις κινήσεις του προσώπου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πρώιμης ικανότητας επίλυσης προβλημάτων1.

3. Μη σταματάτε να του μιλάτε

Μουρμουρίστε και μιλήστε στο μωρό σας. Μπορεί να αισθάνεστε περίεργα κάνοντας μια μονόπλευρη συζήτηση, αλλά με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να διαμορφώσει τις βάσεις της γλωσσικής επικοινωνίας. Ο εγκέφαλος των μωρών αναπτύσσεται δημιουργώντας νέες συνδέσεις που ονομάζονται “νευρικές οδοί”. Κάθε φορά που μιλάτε στο μωρό σας, αυτές οι νέες οδοί δημιουργούν τα νοητικά θεμέλια του μωρού σας, για να μάθει καινούρια πράγματα. Όσο περισσότερες νευρικές οδοί αναπτύσσονται από νωρίς, τόσο περισσότερα θα μπορεί να μάθει το παιδί σας στη συνέχεια.

4. Τραγουδήστε!

Είτε πρόκειται για  νανούρισμα, είτε για ποπ μουσική, ο ρυθμός θα βοηθήσει το μωρό σας με την ομιλία.

5. Δείξτε του μοτίβα σε λευκό, μαύρο και κόκκινο χρώμα

Παιχνίδια ή εικόνες που έχουν μοτίβα με έντονες χρωματικές αντιθέσεις, βοηθούν στην ανάπτυξη της περιοχής του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την όραση του μωρού σας.

6. Εκμεταλλευτείτε την αλλαγή της πάνας

Χρησιμοποιήστε τον χρόνο κατά την αλλαγή της πάνας του μικρού σας για να του μάθετε τα μέρη του σώματος και να του μιλήσετε.

7. Εξερευνήστε μυρωδιές και υφάσματα

Τρίψτε απαλά το σώμα και τα χέρια του μωρού σας με διαφορετικά υφάσματα και βάλτε το να γνωρίσει διαφορετικές μυρωδιές. Έτσι, θα βοηθήσετε την ανάπτυξη των αισθήσεών του, χαϊδεύοντας το δέρμα του με μεταξωτά, μάλλινα, βαμβακερά και χνουδωτά υφάσματα. Φέρτε το σε επαφή το με διαφορετικές μυρωδιές όπως το πορτοκάλι, η βανίλια και η λεβάντα.

Ερεθίσματα για μωρό 3-6 μηνών

8. Ξαπλώστε στο πάτωμα

Το να μετατραπείτε σε ένα ‘ανθρώπινο γυμναστήριο’ για να σκαρφαλώνει το μωρό σας, δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά και μια καλή άσκηση για να δεθείτε μαζί του. Επιπλέον, ενισχύει τη σωματική του ανάπτυξη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

9. Ηχογραφήστε τους ήχους του

Όταν το μωρό σας είναι σε θέση να κάνει τους πρώτους του ήχους, ηχογραφήστε τους και βάλτε να τους ακούσει. Παρατηρήστε πώς αντιδρά στους δικούς του ήχους. Αν αυτό το παρακινεί,  ηχογραφήστε διαφορετικούς ήχους από το σπίτι, όπως τον ήχο κλήσης ενός τηλεφώνου ή κάποια μουσική. Αυτή η άσκηση θα το βοηθήσει να διακρίνει τους διαφορετικούς ήχους, γεγονός που θα του επιτρέψει αργότερα να σχηματίσει διαφορετικές λέξεις. Όταν οι ίδιοι ήχοι και τα ίδια μοτίβα λέξεων επαναλαμβάνονται, τα  μωρά τα απομνημονεύουν. Την επόμενη φορά που θα ακούσουν τους ήχους, θα τους είναι οικείοι.

10. Πηγαίνετε για ψώνια ή στο πάρκο

Τα καινούρια πρόσωπα, οι μυρωδιές και τα τοπία είναι ιδανικά ερεθίσματα για εκμάθηση και για ανάπτυξη του εγκεφάλου. Συζητήστε με το μωρό σας για όλα τα πράγματα που βλέπει!

11. Παίξτε κρυφτό

Δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά παράλληλα με το παιχνίδι αυτό το μωρό σας θα μάθει ότι τα πράγματα εξαφανίζονται και εμφανίζονται ξανά. Δημιουργώντας του προσμονή και ενθουσιασμό, αναπτύσσεται η αίσθηση της αναμονής, ενώ μαθαίνετε στο μωρό σας ότι υπάρχουν “επιβραβεύσεις”.

12. Εισάγετε νέες υφές

Αντικείμενα όπως ξύλινα κουτάλια, πλαστικά δοχεία, παιχνίδια που κάνουν θόρυβο και πλαστικά παιχνίδια, διεγείρουν όλες τις αισθήσεις και κατά συνέπεια, τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας.

13. Μην αμελείτε τη σωματική άσκηση

Για τα μωρά, η πνευματική και η σωματική ανάπτυξη συνδέονται. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσει τι μπορεί να κάνει το σώμα του και ο κόσμος γύρω του. Ενθαρρύνετέ το να μπουσουλάει, να εξερευνά και να σκαρφαλώνει με ασφάλεια, ενώ παράλληλα εξασκεί τους μυς και τις αισθήσεις του. Ενθαρρύνετέ το να αγγίζει αντικείμενα και τη φύση, όχι απλώς να τα κοιτάζει.

Βιβλιογραφία

backtotop
Nutricia