Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Ως γονιός, μπορεί να νιώθετε ότι η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από τη ρουτίνα διατροφής του μωρού σας – ειδικά αν έχετε νεογέννητο.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχουν κοινό όλα τα μωρά είναι ότι δεν χάνουν καθόλου χρόνο για να σας πουν ότι πεινάνε. Ωστόσο, όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και, είτε τρέφονται με μητρικό γάλα είτε με βρεφικό γάλα, ορισμένα μωρά μπορεί να πεινάνε περισσότερο από άλλα. Ως εκ τούτου, μπορεί να αρχίσετε να αναρωτιέστε γιατί το μωρό σας φαίνεται συνεχώς πεινασμένο, ακόμη και αφού έχει τελειώσει το τάισμα.

Ας εξετάσουμε τι σημαίνει να έχεις ένα πεινασμένο μωρό, πώς να αναγνωρίζεις τα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι πεινάει και μερικές τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κάνεις το τάισμα του μωρού σου όσο το δυνατόν πιο εύκολο χωρίς άγχος.

Σημάδια ότι το μωρό σας πεινάει – ενδείξεις

Ακόμα και πριν το μωρό σας αρχίσει να μιλά, έχει τους δικούς του τρόπους να επικοινωνεί τι χρειάζεται. Ένα πεινασμένο μωρό θα σας δώσει σαφή σημάδια ότι είναι έτοιμο για το επόμενο γεύμα του χρησιμοποιώντας ήχους και κινήσεις. Αυτά είναι γνωστά ως ενδείξεις πείνας του μωρού1 και περιλαμβάνουν2:

  • Βάζει τα δάχτυλά του στο στόμα του.
  • Γίνεται ανήσυχο, νευρικό και αρχίζει να κουνιέται.  
  • Ψάχνει για τροφή.
  • Ανοίγει και κλείνει το στόμα του.

Αν το μωρό σας πεινάει, το κλάμα είναι ένας τρόπος για να σας το επικοινωνήσει. Ωστόσο, το κλάμα δεν είναι το μόνο σημάδι πείνας. Στην πραγματικότητα, το μωρό σας πιθανότατα θα σας ενημερώσει ότι πεινάει πολύ πριν αρχίσει να κλαίει.

Αναγνωρίζοντας από νωρίς τα σημάδια πείνας του μωρού, θα μπορέσετε να ταΐσετε το πεινασμένο σας  μωρό πριν γίνει πολύ ανήσυχο, διευκολύνοντας έτσι τη σίτιση του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε αν το μωρό σας γίνει ανήσυχο, αγκαλιάστε το και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε, καθώς αυτό μπορεί να το βοηθήσει πριν τη σίτιση3.

     Είναι πολύ χρήσιμο να κατανοείτε τα σημάδια πείνας του μωρού, καθώς θα σας βοηθήσουν να  γνωρίζετε πότε το μωρό σας αρχίζει να πεινάει ή πότε έχει χορτάσει.

     Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εξοικειωθείτε και να αισθανθείτε σίγουροι ότι το μωρό σας παίρνει το γάλα που χρειάζεται, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε με τον καιρό και την εξάσκηση.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου εξακολουθεί να πεινάει;

Είτε θηλάζετε το μωρό σας είτε το ταΐζετε με βρεφικό γάλα από μπιμπερό, το να καταλάβετε πότε έχει χορτάσει δεν είναι πάντα εύκολο ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες.

Για να αναγνωρίσετε πότε το μωρό σας χόρτασε, προσέξτε τα εξής σημάδια2:

  • Κλείνει το στόμα του.
  • Γυρίζει το κεφάλι του μακριά από το στήθος ή το μπιμπερό του.
  • Αγνοεί το μπιμπερό ή το στήθος σας.
  • Επιβραδύνει ή αποκοιμιέται κατά τη διάρκεια της σίτισης
  • Χαλαρώνει τα χέρια του

Ενώ δεν είναι δυνατόν να υπερσιτίζεται ένα μωρό που θηλάζει4, αυτό δεν ισχύει για τα μωρά που τρέφονται με βρεφικό γάλα από μπιμπερό. Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, να θυμάστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το μωρό σας να αφήνει λίγο γάλα στο μπιμπερό και δεν πρέπει ποτέ να το πιέζετε να τελειώσει το γεύμα του. Να θυμάστε ότι το μωρό σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική κίνηση αναρρόφησης όταν πίνει από το μπιμπερό σε σχέση με το στήθος5. Όταν το μωρό σας τρέφεται από το μπιμπερό, μπορεί να πίνει πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπερσιτίζεται.

Σίτιση με μπιμπερό

Εάν ταΐζετε το μωρό σας  με συνδυασμό θηλασμού και μπιμπερό ή αποκλειστικά με μπιμπερό είτε με μητρικό γάλα είτε με βρεφικό γάλα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια τεχνική γνωστή “ρυθμισμένο τάισμα με μπιμπερό”. Αυτή η τεχνική  επιτρέπει στο μωρό σας να έχει κάποιο έλεγχο στη ροή του γάλακτος και στη ποσότητα που πίνει. Το ρυθμισμένο τάισμα με μπιμπερό έχει σκοπό να μιμηθεί το ρυθμό με τον οποίο το μωρό σας θα θήλαζε και χαρακτηρίζεται από μικρές παύσεις ανάμεσα σε μικρότερες ποσότητες γάλακτος3. Ένα από τα οφέλη αυτής της τεχνικής είναι ότι σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε τα σημάδια πείνας του μωρού, δίνοντάς σας μια καλύτερη ιδέα για το αν το μωρό σας έχει χορτάσει.

Το μωρό μου είναι συνεχώς πεινασμένο

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα αυξάνεται και η όρεξή του. Μόλις νομίσετε ότι έχετε καταφέρει να καθιερώσετε μια ρουτίνα σίτισης, το μωρό σας μπορεί να είναι έτοιμο να αλλάξει ξανά τα πράγματα.

Το μωρό σας θα περάσει αρκετές φάσεις ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και πολλές από αυτές θα συμβούν κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του. Οι φάσεις ανάπτυξης μπορεί να κάνουν το πεινασμένο μωρό σας ακόμα πιο πεινασμένο για μια περίοδο, και να χρειάζεται περισσότερο γάλα από ό,τι συνήθως. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται με υγιή τρόπο.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι Παιδίατροι συνιστούν να ταΐζετε το μωρό σας “κατ’ απαίτηση” αντί να ακολουθείτε ένα καθορισμένο πρόγραμμα ή ρουτίνα σίτισης. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως “σίτιση με ανταπόκριση” και περιλαμβάνει τη σίτιση του μωρού όταν πεινάει και την παρακολούθηση των ενδείξεων πείνας του.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ποσότητα του γάλακτος που λαμβάνει το μωρό σας ή άλλες ανησυχίες σχετικά με την σίτιση του, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον Παιδίατρο σας για συμβουλές.

Συχνός θηλασμός

Αν αντιμετωπίζετε ένα συνεχώς πεινασμένο μωρό, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τους συχνούς θηλασμούς (cluster feeding). Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό σας θέλει να τρέφεται πιο συχνά για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ιδίως κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του μωρού, και συχνά μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό σας περνάει μια περίοδο ανάπτυξης6.

Είναι το μωρό μου έτοιμο για στερεά τροφή;

Μερικές φορές, όταν το μωρό σας έχει αυξημένη όρεξη, πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν το μωρό τους είναι έτοιμο για απογαλακτισμό. Ωστόσο, ο απογαλακτισμός δεν συνιστάται μέχρι το μωρό σας να φτάσει σε ηλικία περίπου έξι μηνών. Μέχρι τότε, το μωρό σας θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα και το πεπτικό του σύστημα δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένο για στερεά τροφή7.

Πεινάει στα αλήθεια;

Όταν η όρεξη του μωρού σας αυξάνεται, είναι πιθανό να το αποδώσετε στο γεγονός ότι απλά πεινάει. Και μπορεί πράγματι το μωρό σας  να  έχει μεγαλύτερη όρεξη από άλλα μωρά που γνωρίζετε. Ωστόσο, αν το μωρό σας έχει τραφεί, αλλά παραμένει ανήσυχο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι’ αυτό πέρα από την πείνα.

Το κλάμα είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού που εννοούμε. Ενώ το κλάμα είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ένα πεινασμένο μωρό θα σας πει ότι είναι έτοιμο να ταϊστεί, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να είναι ανήσυχο. Μπορεί να είναι ένδειξη ότι το μωρό σας8:

  • Είναι κουρασμένο ή σε υπερδιέγερση
  • Χρειάζεται αλλαγή πάνας.
  • Κρυώνει ή ζεσταίνεται.
  • Βαριέται και θέλει αγκαλιά.
  • Έχει παλινδρόμηση

Αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει, παρόλο που έχει ταϊστεί πρόσφατα, μπορεί να οφείλεται σε κολικούς, μια κατάσταση που ορίζεται ως αυτή κατά την οποία το μωρό σας κλαίει χωρίς προφανή αιτία9. Οι κολικοί μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικοί για τους γονείς, γι’ αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές και υποστήριξη από έναν επαγγελματία υγείας, αν το χρειάζεστε.

Ορισμένα μωρά είτε θηλάζουν είτε τρέφονται με βρεφικό γάλα, τους αρέσει να πιπιλίζουν απλώς για λόγους άνεσης, ακόμη και αν δεν πεινάνε. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα μωρά να μπερδεύουν την ανάγκη τους για τροφή με την ανάγκη τους για άνεση, γεγονός που μπορεί να σας δυσκολέψει να κάνετε το ίδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, το να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της πείνας του μωρού, είναι τόσο χρήσιμο όσο και σημαντικό.

Πηγές:

  1. NHS The Royal Wolverhampton NHS Trust. Feeding cues and rooming in [online]. Available at  https://www.royalwolverhampton.nhs.uk/services/service-directory-a-z/infant-feeding/feeding-cues-and-rooming-in/.
  2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Signs Your Child is Hungry or Full. [Online] 2021. at: https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/mealtime/signs-your-child-is-hungry-or-full.html.
  3. NHS Start for Life. Feeding on demand [online]. Available at https://www.nhs.uk/start-for-life/baby/feeding-your-baby/bottle-feeding/bottle-feeding-your-baby/feeding-on-demand/#:~:text=Signs%20of%20hunger&text=Your%20baby%20may%3A,the%20teat%20of%20the%20bottle.
  4. NHS. Breastfeeding: the first few days [online] 2023. Available at https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding/the-first-few-days/#:~:text=It’s%20fine%20to%20feed%20your,to%20overfeed%20a%20breastfed%20baby.
  5. NHS Wrightington, Wigan and Leigh Teaching Hospitals. Potential Risks/Problems in Giving Formula to a Breastfed Baby (when there is no medical need) [online] Booklet. Available at https://www.wwl.nhs.uk/media/.leaflets/6295c82a21be38.18799972.pdf.
  6. NHS Start for Life. Cluster feeding [online]. Available at https://www.nhs.uk/start-for-life/baby/feeding-your-baby/bottle-feeding/bottle-feeding-your-baby/cluster-feeding/#:~:text=It’s%20when%20your%20baby%20wants,going%20through%20a%20growth%20spurt.
  7. NHS Start for Life. How to start weaning your baby [online]. Available at https://www.nhs.uk/start-for-life/baby/feeding-your-baby/bottle-feeding/bottle-feeding-your-baby/cluster-feeding/#:~:text=It’s%20when%20your%20baby%20wants,going%20through%20a%20growth%20spurt.
  8. NHS. Soothing a crying baby [online] 2022. Available at https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/soothing-a-crying-baby/#:~:text=The%20most%20common%20reasons%20for,tiredness.
  9. NHS. Colic [online] 2022. Available at https://www.nhs.uk/conditions/colic/.
backtotop
Nutricia