Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Όταν φτάσει η 20η εβδομάδα ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε άλλη μια πολύ βασική αλλά μη παρεμβατική εξέταση που ονομάζεται υπέρηχος β επιπέδου. Στην εξέταση αυτή είναι εμφανείς όλες οι εξελίξεις της τεχνολογίας και πραγματικά θα εκπλαγείτε και θα ενθουσιαστείτε βλέποντας με τόση λεπτομέρεια το μωρό σας! Πέρα από αυτό, ο υπέρηχος β επιπέδου θα αποκαλύψει στο γιατρό πολλές λεπτομέρειες για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τι είναι ο υπέρηχος β΄ επιπέδου;

Πρόκειται για μια από τις βασικές εξετάσεις παρακολούθησης της εγκυμοσύνης και γίνεται μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας, ιδανικά μεταξύ 21ης και 23ης. Ο υπέρηχος λειτουργεί στέλνοντας υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να παράγουν εικόνες που εμφανίζονται στην ειδική οθόνη. Ο υπέρηχος β επιπέδου είναι μία αναλυτική εξέταση της φυσιολογίας και της ανατομίας του εμβρύου. Σε αυτή την εξέταση θα μάθετε και το φύλο του μωρού σας. Aν δεν το επιθυμείτε, θυμηθείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν ξεκινήσει το υπερηχογράφημα.

Πού γίνεται ο υπέρηχος β΄ επιπέδου;

Συνήθως ο υπέρηχος β επιπέδου γίνεται στο μαιευτήριο ή σε οργανωμένο γυναικολογικό ιατρείο (ειδικό κέντρο υπερηχοτομογραφίας) αφού η συσκευή υπερήχων που μπορεί να έχει ο μαιευτήρας σας στο ιατρείο του συνήθως δεν επαρκεί για να γίνει αυτή η διεξοδική εξέταση.

Σε τι χρησιμεύει ο υπέρηχος β΄ επιπέδου;

Με αυτό το υπερηχογράφημα θα ελεγχθεί η γενική κατάσταση του εμβρύου:

  • αρχικά ο γιατρός θα ελέγξει για τυχόν δυσμορφίες στο πρόσωπο και τα άκρα του εμβρύου
  • κατόπιν, θα ελέγξει το κεφάλι του και τον εγκέφαλο, τα εσωτερικά όργανα και τα συστήματα του οργανισμού
  • τη σπονδυλική στήλη και τα βασικά οστά του μωρού σας
  • και τέλος, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό.

Αν ο υπέρηχος β΄ επιπέδου δείξει κάτι ανησυχητικό, ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις προβλήματος στη λειτουργία των οργάνων ή των συστημάτων του εμβρύου ή κάποια ανωμαλία, ο γιατρός σας θα σας προτείνει να συζητήσετε με κάποιον ειδικό και πιθανώς να κάνετε επιπλέον εξετάσεις, όπως για παράδειγμα αμνιοπαρακέντηση.

Τρισδιάστατο υπερηχογράφημα

Μια από τις εξελίξεις της τεχνολογίας που αναφέραμε είναι ο υπέρηχος β επιπέδου 3 διαστάσεων (3D). Τα συγκεκριμένα μηχανήματα χρησιμοποιούν μια εξελιγμένη τεχνολογία και με τα πολλαπλά σήματα που λαμβάνουν μπορούν να συνθέσουν μία “φωτογραφία” του εμβρύου στατική εικόνα ή σε κίνηση 4D real time. Πέρα από το θέμα της εικόνας, που αφορά κυρίως τους μέλλοντες γονείς, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι ο τρισδιάστατος υπέρηχος β επιπέδου μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες και είναι πιο έγκυρος στη διάγνωση ορισμένων ανωμαλιών του εμβρύου.

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

backtotop
Nutricia