Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να προστατεύσετε το μωρό σας από ασθένειες. Το χειρότερο σύμπτωμα απ’ το οποίο υποφέρουν τα περισσότερα μωρά είναι το τσίμπημα της βελόνας! Γνωρίζοντας το γιατί και το πότε πρέπει να εμβολιάσετε το μωρό σας, θα σας βοηθήσει στο να διαφυλάξετε την υγεία του καθώς μεγαλώνει.

Γιατί θα πρέπει να εμβολιάσω το μωρό μου;

Όταν γεννιούνται τα μωρά διαθέτουν περιορισμένη ανοσία στις ασθένειες, γεγονός που τα κάνει ευάλωτα σε μικρόβια που εμείς, ως ενήλικες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Τα εμβόλια θα προσφέρουν στο ανοσοποιητικό του σύστημα τη βοήθεια που χρειάζεται για να προστατευθεί από σοβαρές ασθένειες, έτσι είναι πολύ σημαντικό να κάνετε στο μωρό σας όλα τα εμβόλια που θα σας συστήσει ο παιδίατρος και τα οποία καταγράφονται στο βιβλιάριο υγείας του.

Πότε θα πρέπει να εμβολιάσω το μωρό μου;

Όλα τα μωρά, ακόμη και τα πρόωρα, πρέπει να εμβολιάζονται μόλις γεννηθούν. Πριν φύγετε απ’ το μαιευτήριο θα πάρετε το βιβλιάριο υγείας του μωρού σας όπου καταγράφονται όλα τα εμβόλια. Στις πρώτες επισκέψεις ο παιδίατρος θα σημειώσει την ηλικία που πρέπει να κάνετε το 1ο του εμβόλιο, αλλά και τα επόμενα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το μωρό μου και πότε;

Παρακάτω θα βρείτε το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά. Παρόλα αυτά ο παιδίατρός σας είναι αυτός που θα καθορίσει με ακρίβεια το πρόγραμμα εμβολιασμού για το παιδί σας.

Θα έχει το μωρό μου κάποιες παρενέργειες;

Οι εμβολιασμοί είναι εξαιρετικά ασφαλείς και οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι πολύ σπάνιες. Μερικές φορές, κοκκινίζει ή πρήζεται ελαφρά το μωρό στο σημείο της ένεσης, κάνει έναν ήπιο πυρετό ή έχει γκρίνια. Σε αυτή την περίπτωση αρκεί να δώσετε στο μωρό παυσίπονο παρακεταμόλης για παιδιά.

Πιο σπάνια, κάποια μωρά εμφανίζουν πολύ ελαφρά τα συμπτώματα της ασθένειας για την οποία εμβολιάστηκαν. Δεν είναι όμως πιθανό να έχει το μωρό σας κάποια σοβαρή παρενέργεια ή επιπλοκές. Το μωρό σας κινδυνεύει πολύ περισσότερο απ’ τις συγκεκριμένες ασθένειες, εάν δεν προστατευτεί μέσω του εμβολιασμού.

Αν ανησυχείτε πως το μωρό σας μπορεί να έχει κάποια αρνητική αντίδραση στο εμβόλιο, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia