Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Η καθυστέρηση περιόδου έχει συσχετιστεί με την εγκυμοσύνη. Επομένως, είναι απόλυτα φυσιολογικό να είναι αυτή η πρώτη σας σκέψη όταν καθυστερήσει η περίοδός σας. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση περιόδου και είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένη.

Πότε θεωρούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση περιόδου;

Σε έναν σταθερό μηνιαίο κύκλο, μπορείτε να θεωρήσετε ότι έχετε καθυστέρηση, ακόμη κι αν η περίοδός σας έχει αργήσει έστω και μία μέρα. Με άλλα λόγια, για κάθε γυναίκα και για κάθε οργανισμό είναι διαφορετικός ο ορισμός για την καθυστέρηση της περιόδου. Γενικά όμως, για πολλές γυναίκες, 2-4 μέρες απόκλιση δεν θεωρούνται ως καθυστέρηση περιόδου.

Η καθυστέρηση περιόδου σημαίνει πάντα εγκυμοσύνη;

Μπορεί να είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό, αλλά στην πραγματικότητα η καθυστέρηση περιόδου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.
Άγχος: Το άγχος επηρεάζει με πάρα πολλούς τρόπους τον οργανισμό σας και η περίοδος είναι ένας απ’ αυτούς, επηρεάζοντας την ωορρηξία. Αν πιστεύετε πως είναι αυτό το πρόβλημα, συζητήστε το με τον γιατρό σας, αλλά το πιο βασικό είναι να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε και να μάθετε να διαχειρίζεστε το (αναπόφευκτο) άγχος της καθημερινότητας.
Ασθένεια: Μήπως περάσατε κάποια ασθένεια, ή μια πιο βαριά ίωση αυτόν το μήνα; Ή μήπως χρειάστηκε να πάρετε φάρμακα, ή να αλλάξετε μια αγωγή που ακολουθείτε; Όλα αυτά αποτελούν πιθανές αιτίες για την καθυστέρηση περιόδου και καλό είναι να τα αναφέρετε στον γυναικολόγο σας.
Αλλαγή της καθημερινότητας: Μια σοβαρή αλλαγή στην καθημερινότητά σας (όπως μια καινούργια δουλειά, μια μετακόμιση) μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον έμμηνο κύκλο σας, ειδικά αν συνοδεύεται κι από άγχος.
Το βάρος σας: η παχυσαρκία, αλλά και τα πολύ λίγα κιλά για το σωματότυπό σας πυροδοτούν καθυστέρηση περιόδου. Αν είναι το βάρος σας αυτό που επηρεάζει την περίοδό σας, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού, ώστε να επανέλθετε στα φυσιολογικά σας κιλά. Θυμηθείτε πως η παχυσαρκία, ή αντίθετα το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, προκαλούν προβλήματα στις λειτουργίες του οργανισμού σας. Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είναι σημαντικό να αρχίσετε να βελτιώνετε τη διατροφή σας, ώστε να φτάσετε κοντά σε ένα υγιές βάρος.
Λάθος υπολογισμός: Ο κύκλος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Παρότι λέμε πως ο έμμηνος κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, αυτό στην πραγματικότητα ισχύει για λίγες γυναίκες. Προτού καταλήξετε πως έχετε καθυστέρηση περιόδου, υπολογίστε ξανά τις μέρες κι αν έχετε ασταθή κύκλο, αλλά ξέρετε πότε είχατε ωορρηξία, υπολογίστε να σας έρθει περίοδος δύο εβδομάδες μετά από εκείνη την ημερομηνία.
Ορμονικές διαταραχές: Πολλές φορές η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα κρίνει πότε είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος, όπως έλεγχος του θυρεοειδή, αλλά και γενικότερος σε πιο συγκεκριμένες ορμόνες π.χ. Fsh-ανδρογόνα κ.λπ. καθώς και το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.

Είστε έγκυος!

Αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή, αν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό, ή να μεγαλώσετε την οικογένειά σας! Με τα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης μπορείτε να μάθετε από την πρώτη μέρα καθυστέρησης αν είστε έγκυος.

Πότε θα ήταν καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας;

Αν έχετε αποκλείσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης κάνοντας τεστ, αλλά εξακολουθείτε να έχετε καθυστέρηση περιόδου πάνω από 4-5 μέρες, είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να αναζητήσετε τις αιτίες.

Ένας χαμένος κύκλος

Ορισμένες γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία και τις συνήθειές τους, “χάνουν” μια φορά τον χρόνο έναν κύκλο περιόδου, ή έχουν καθυστέρηση πάνω από μία εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εφόσον η περίοδός σας επιστρέψει στο φυσιολογικό της και το έχετε συζητήσει με τον γυναικολόγο σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

backtotop
Nutricia