Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Το ξεκίνημα της εισαγωγής στερεών τροφών στη διατροφή μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό για εσάς και το μωρό σας! Ίσως όμως το μωρό σας να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να συνηθίσει το συναρπαστικό καινούργιο κόσμο των τροφών, γι’ αυτό είναι καλό να έχετε μια γενική ιδέα για το πόσο και κάθε πότε θα ταΐζετε το μωρό σας. Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι για να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής στους 6 μήνες και μην ξεχνάτε πως μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε με τις Ειδικούς μας αν έχετε περισσότερες απορίες.

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσω την εισαγωγή των στερεών τροφών;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μικτή διατροφή από τους 6 μήνες ζωής του μωρού και μετά.
Καθώς μεγαλώνει το μωρό σας αλλάζουν και οι διατροφικές του ανάγκες και φτάνει σε ένα στάδιο όπου ένα γεύμα γάλακτος δεν αρκεί για να τις ικανοποιήσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει γύρω στους 6 μήνες, όπου πολλά μωρά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τις στερεές τροφές.

Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα εισαγωγής στερεών τροφών του μωρού σας

Η μετάβαση στις στερεές τροφές είναι μία σημαντική στιγμή για εσάς και το μωρό σας, επομένως δεν είναι παράλογο να νιώσετε αβεβαιότητα για το ποιες τροφές να δώσετε στο μωρό σας και πότε. Η καθιέρωση ενός συγκεκριμένου καθημερινού προγράμματος γευμάτων σε σταθερές ώρες θα το βοηθήσει να συνηθίσει τη νέα του διατροφή.

Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το πότε θα δώσετε τις πρώτες στερεές τροφές στο μωρό σας, είναι όμως πάντα καλή ιδέα να ξεκινήσετε σταδιακά, δίνοντας αρχικά ένα γεύμα στερεάς τροφής τη μέρα. Σιγά-σιγά θα φτάσετε στα δύο ή τρία γεύματα στερεάς τροφής τη μέρα. Πιθανότατα, θα διαπιστώσετε πως όσο περισσότερες στερεές τροφές τρώει το μωρό σας, τόσο λιγότερο γάλα θα θέλει. Ωστόσο, το γάλα εξακολουθεί να είναι σημαντικό και θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της διατροφής του μέχρι να γίνει τουλάχιστον τριών χρονών.

Οι πρώτες στέρεες τροφές που θα εισάγετε στη διατροφή του

Οι πρώτες στερεές τροφές του μωρού σας θα πρέπει να έχουν απαλή γεύση και υφή. Οι πολτοποιημένες τροφές, σαν την υφή του πουρέ, είναι ιδανικές για να μάθει το μωρό σας να καταπίνει τις στερεές τροφές. Πολλές μαμάδες ξεκινούν με ρυζάλευρο ανακατεμένο με το γάλα του μωρού τους. Είναι ένας έξυπνος τρόπος που βοηθά τα μωρά να συνηθίσουν τη νέα υφή με μια οικεία γεύση, ώστε να τους είναι πιο εύκολο να την δεχτούν. Συζητήστε το πρόγραμμα διατροφής που θα ακολουθήσετε με τον παιδίατρό σας.

Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας φτύνει οτιδήποτε του δίνετε. Μπορεί να χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να μάθει πώς να τρώει και να συνηθίσει τις νέες γεύσεις και υφές. Εξάλλου, μέχρι τώρα είχε συνηθίσει να πίνει μόνο γάλα. Σας συμβουλεύουμε να μην βιάζεστε και να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια!

Όλη η οικογένεια στο τραπέζι

Μετά το πρώτο έτος, όταν το μωρό σας θα φτάσει να τρώει ποικιλία από στερεές τροφές, μπορείτε να γλιτώσετε χρόνο και ενέργεια προσφέροντάς του μια πολτοποιημένη εκδοχή του φαγητού που ετοιμάσατε για την υπόλοιπη οικογένεια, εφόσον δεν έχετε προσθέσει ζάχαρη ή αλάτι, καθώς το στομάχι του είναι ακόμη πολύ ευαίσθητο. Συνεχίστε με αργά βήματα και δώστε του το χρόνο που χρειάζεται. Προτού το καταλάβετε θα τρώει μόνο του.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia