Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Η εξωμήτριος κύηση είναι μια ανωμαλία που εμφανίζεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό κυήσεων. Ακόμη όμως και να συμβεί σε εσάς, να είστε σίγουρη ότι τίποτε δεν σας εμποδίζει να έχετε στο μέλλον μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Τι σημαίνει εξωμήτριος κύηση;

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη το ωάριο που απελευθερώνει η ωοθήκη σας περνά μέσα από τη σάλπιγγα, συναντά ένα σπερματοζωάριο και αν γονιμοποιηθεί, τότε “ταξιδεύει” προς τη μήτρα σας. Σε περίπου όμως 2% των περιπτώσεων κύησης, το γονιμοποιημένο ωάριο δεν συνεχίζει για τη μήτρα, αλλά εμφυτεύεται στη σάλπιγγα. Η σάλπιγγα είναι η πιο πιθανή θέση εμφύτευσης έξω από τη μήτρα και ισχύει περίπου στο 98% των περιπτώσεων, μπορεί όμως το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί σε μία από τις ωοθήκες, ή σε κάποιο άλλο όργανο μέσα στην κοιλιά σας. Αυτό ονομάζεται εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση. Πρόκειται για μια εγκυμοσύνη που δεν μπορεί να προχωρήσει και θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή σας.

Τα συμπτώματα που μπορεί να σας ανησυχήσουν:

 • ελαφριά κολπική αιμόρροια
 • ναυτία και εμετός σε μεγάλο βαθμό
 • πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πολλές φορές εντοπισμένος αριστερά ή δεξιά
 • οξείες κράμπες στην κοιλιά
 • ζαλάδα ή αδυναμία
 • πόνος στον ώμο, τον αυχένα ή στο έντερο
 • σε περίπτωση ρήξης της σάλπιγγας ο πόνος και η αιμορραγία μπορεί να είναι σοβαρή και πρέπει να πάτε αμέσως στο μαιευτήριο.

Γιατί μπορεί να συμβεί μία εξωμήτριος κύηση;

Μια εξωμήτριος κύηση μπορεί να παρουσιαστεί σε μια γυναίκα με καθαρό ιατρικό ιστορικό, όπως και μία γυναίκα με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, μπορεί να έχει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.
Ποιοι είναι όμως οι πιο συνηθισμένοι υπαίτιοι για μια εξωμήτριο κύηση;

 • ιστορικό σαλπιγγίτιδας και φλεγμονών στην περιοχή της πυέλου
 • συγγενείς ανωμαλίες στις σάλπιγγες
 • προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου
 • σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως χλαμύδια και γονόρροια
 • χρήση ενδομήτριου σπιράλ για λόγους αντισύλληψης
 • θεραπεία γονιμότητας ή εξωσωματική εγκυμοσύνη
 • προηγούμενο ιστορικό έκτοπης κύησης. Αυτό αυξάνει το ποσοστό επόμενης εξωμήτριας κύησης στο 10-25%.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η εξωμήτριος κύηση μπορεί να εντοπιστεί στο πρώτο υπερηχογράφημα που θα κάνει ο γιατρός για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης σας. Μια ένδειξη που μπορεί να έχετε νωρίτερα είναι η μικρή αύξηση ή η σταθεροποίηση των τιμών της β χοριακής γοναδοτροπίνης σε χαμηλό επίπεδο, της ορμόνης που εκκρίνεται όταν υπάρχει εγκυμοσύνη, στο αίμα σας. Εκτός απ’ αυτά, κάποια άλλα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν τον γιατρό σας να σας κάνει νωρίτερα έναν υπέρηχο, ή κάποια άλλη εξέταση, για να διαπιστώσει αν υπάρχει εξωμήτριος εγκυμοσύνη.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αν διαγνωστεί εξωμήτριος κύηση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και η εγκυμοσύνη θα τερματιστεί χειρουργικά ή λαπαροσκοπικά, ενώ το έμβρυο δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να επιβιώσει. Ανάλογα με τη φάση της εγκυμοσύνης και το σημείο που έχει εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει μόνο το κύημα, ένα μέρος ή ολόκληρη τη σάλπιγγα. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η εξωμήτριος κύηση φαρμακευτικά χωρίς επέμβαση με τη χρήση κυτταροστατικού φαρμάκου (μεθοτρεξάτη), όμως η επιτυχία δεν είναι σίγουρη και η γυναίκα μπορεί να επιχειρήσει ξανά να μείνει έγκυος μόνο μετά την πάροδο 6 μηνών.

Πότε μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά;

Μετά τη διακοπή της κύησης θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα για να επανέλθει ο οργανισμός σας και ο κύκλος σας. Μετά από μερικούς μήνες (συνήθως ένα τρίμηνο είναι απαραίτητο) θα μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά να μείνετε έγκυος και αυτή τη φορά το πιο πιθανό είναι πως όλα θα πάνε καλά!

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

backtotop
Nutricia