Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρουσιάζονται μύκητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για την ακρίβεια, έχετε 10 φορές παραπάνω πιθανότητες να υποφέρετε από μύκητες όταν είστε έγκυος λόγω των αλλαγών στην ισορροπία του pH στον κόλπο σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για την ασφαλή αντιμετώπισή τους.

Γιατί εμφανίζονται μύκητες κατά την εγκυμοσύνη;

Πρόκειται για μια κολπική μόλυνση που συνήθως προκαλείται από έναν συγκεκριμένο μύκητα, τον Candida albicans. Πολλές από εμάς έχουμε μύκητες σε διάφορα όργανα του σώματος και συνήθως δεν προκαλούν πρόβλημα. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όμως, αλλάζουν οι συνθήκες στον οργανισμό μας και η διαφορά στην ισορροπία του pH ενθαρρύνει την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών, προκαλώντας ερεθισμό.

Τι συμπτώματα προκαλούν οι μύκητες;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από μητέρα σε μητέρα, αν όμως παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα απ’ τα παρακάτω μπορεί να έχετε μύκητες:

  • Αίσθηση κνησμού ή καύσου μέσα ή γύρω από τον κόλπο σας.
  • Γενικευμένη ευαισθησία και/ή ερυθρότητα/κοκκινίλα.
  • Ευαισθησία κατά τη διάρκεια της συνουσίας, ή όταν ουρείτε.
  • Λευκές εκκρίσεις, πιο πυκνές από συνήθως. Είναι φυσιολογικό να έχετε αυξημένες λεπτόρευστες, γαλακτώδεις εκκρίσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν όμως παρατηρήσετε πως γίνονται πιο πυκνές και μοιάζουν περισσότερο με τυρί τύπου cottage ή σαν κομμένο γάλα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη για μύκητες.

Θα πρέπει να ενημερώσω τον γιατρό μου;

Αν πιστεύετε πως μπορεί να έχετε μύκητες ενώ είστε έγκυος, ενημερώστε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Συμβουλές για την ασφαλή αντιμετώπιση των μυκητών

  • Στην εγκυμοσύνη δεν επιτρέπονται όλα τα φάρμακα, γι’ αυτό μην αγοράσετε τίποτε αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα τον γυναικολόγο σας.
  • Αποφύγετε τα ζεστά και καυτά μπάνια. Οι μύκητες αυτού του είδους αναπτύσσονται περισσότερο στην αυξημένη θερμοκρασία.
  • Χρησιμοποιείτε αφρόλουτρο, ή σαπούνι χωρίς άρωμα.
  • Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και άνετα ρούχα για να διατηρείται δροσερή η περιοχή.
  • Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει.

Οι μύκητες και το μωρό σας

Παρότι οι μύκητες μπορεί να ερεθίσουν πολύ την ευαίσθητη περιοχή σας, δεν βλάπτουν το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορούν, όμως, να περάσουν στο μωρό την ώρα του τοκετού και να σας προκαλούν πληγές κατά την περίοδο του θηλασμού, γι’ αυτό προσπαθήστε να τους θεραπεύσετε πριν γεννήσετε.

backtotop
Nutricia