Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Γνωρίζατε πως ακόμη κι αν το μωρό σας έχει μερικές μέρες να ενεργηθεί, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως πάσχει από δυσκοιλιότητα; Στη συνέχεια θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι οι κενώσεις και η δυσκοιλιότητα, τα αίτιά της και τι μπορείτε να κάνετε για να την ανακουφίσετε.

Γιατί ένα μωρό έχει κενώσεις;

Το γάλα που πίνει ένα μωρό περιέχει καθαρά λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες & ιχνοστοιχεία, που ο οργανισμός τα παρακρατεί 100%. Δεν περιέχει άπεπτα στοιχεία. Τα κόπρανα περιέχουν πολύ ή λίγο νερό, κύτταρα από τις λάχνες του εντέρου & τυχόν σαπωνοποιημένο γάλα, δηλαδή γάλα που δεν πρόλαβε να χωνευτεί. Άρα, δεν χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη σημασία στο πώς ένα μωρό έχει κενώσεις.

Πώς θα καταλάβω αν το μωρό μου είναι δυσκοίλιο;

Η συχνότητα των κενώσεων είναι διαφορετική σε κάθε μωρό. Δεν είναι όμως τόσο η συχνότητα, όσο το είδος των κενώσεων που έχει σημασία. Ένα δυσκοίλιο μωρό θα κάνει μικρά, σκληρά κόπρανα και θα είναι φανερό πως δυσκολεύεται. Μπορεί τα κόπρανα που παραμένουν στο έντερό του να προκαλούν κολικούς και ίσως να μειωθεί και η όρεξή του. Λόγω του πόνου που προκαλεί η προσπάθεια της κένωσης του εντέρου, συνήθως από σκληρά κόπρανα, το μωρό μπορεί να σταματήσει να προσπαθεί να αφοδεύσει, κατάσταση που θα οδηγήσει στη συνέχιση του προβλήματος.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Όταν αυτές έχουν αποκλεισθεί από τον παιδίατρό σας τότε πιθανόν να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η αλλαγή στη διατροφή (από το θηλασμό στο βρεφικό γάλα), η αφυδάτωση ή μια ασήμαντη ασθένεια όπως ένα κρυολόγημα. Η δυσκοιλιότητα είναι σπάνια στα μωρά που θηλάζουν επειδή το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το δυσκοίλιο μωρό σας.

  • Η ελλιπής ποσότητα γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε σκληρά κόπρανα γι΄ αυτό βεβαιωθείτε πως το μωρό σας πίνει όσο γάλα απαιτούν οι ανάγκες της ανάπτυξής του.
  • Κάνετε απαλό μασάζ στην κοιλιά του μωρού σας σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Υγράνετε τα χέρια σας μ’ ένα βρεφικό λαδάκι για να είναι πιο ευχάριστο το μασάζ. Συνεχίστε μόνο εφόσον το μωρό σας δείχνει χαλαρό και ικανοποιημένο.
  • Κάνετε ένα ζεστό μπάνιο στο μωρό σας και μετά σκουπίστε το απαλά. Απλώστε λίγη κρέμα ή βαζελίνη στον ποπό του για να μαλακώσει το δέρμα και να προλάβετε τους ερεθισμούς.
  • Κινείτε τα πόδια του μωρού σας με κυκλικές κινήσεις.
  • Αν το μωρό σας πίνει γάλα σε σκόνη, βεβαιωθείτε πως το αραιώνετε σωστά (διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία). Αν βάζετε παραπάνω ποσότητα σκόνης γάλακτος απ’ όση πρέπει, το γεύμα του μπορεί να είναι υπερβολικά συμπυκνωμένο και να του προκαλέσετε σημαντικά προβλήματα.
  • Υπάρχουν ειδικά βρεφικά γάλατα για ευκολότερη πέψη που μαλακώνουν τα κόπρανα, συμβάλλοντας στη μείωση των πεπτικών ενοχλήσεων του μωρού σας. Η έγκαιρη χορήγησή τους μπορεί να συμβάλλει στην ομαλοποίηση της σύστασης και της συχνότητας των κενώσεων του μωρού σας και στην αποφυγή εγκατάστασης μίας τόσο δυσάρεστης (από οργανική και ψυχολογική άποψη) πάθησης, όπως είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία του μωρού σας, μη διστάσετε να τις συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia