Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα;

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα όπως κνίδωση ή έκζεμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροιες, κενώσεις με βλέννες και αίμα, εμετούς, κοιλιακά άλγη και στομαχικές κράμπες.

Ποια γάλατα προκαλούν αλλεργίες;

Το μωρό σας μπορεί να αντιδράσει στο αγελαδινό γάλα, στο γάλα σε σκόνη που βασίζεται σε αγελαδινό γάλα, ακόμη και στο μητρικό που περιέχει πρωτεϊνη αγελαδινού γάλακτος από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα. Αν το μωρό σας είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα, είναι πιθανό να έχει αλλεργία και στο κατσικίσιο καθώς και τα δύο αυτά περιέχουν παρόμοιες πρωτεΐνες. Συνήθως η διάγνωση της συγκεκριμένης αλλεργίας γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, τη διενέργεια μίας εξέτασης αίματος ή δερματικού τεστ. Μπορούν και τα δύο να γίνουν σε δημόσια νοσοκομεία ή όπου σας συστήσει ο παιδίατρός σας. Τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν με τη χορήγηση δίαιτας ελεύθερης από πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας.

Διατροφή και αλλεργία στο γάλα

Χάρη στη νομοθεσία για την αναγραφή των συστατικών σε όλα τα προϊόντα, δεν χρειάζεται να μαντεύετε αν κάποια τροφή ή ρόφημα περιέχει γάλα. Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα αναγράφουν με σαφήνεια το αν περιέχουν αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Έτσι, αν έχετε αμφιβολίες, ελέγξτε την ετικέτα πριν δώσετε κάποιο γεύμα στο μωρό σας.

Είναι συνηθισμένες οι αλλεργίες στο γάλα;

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα εμφανίζεται στο 2-7% των μωρών κάτω του ενός έτους. Συνήθως μέχρι τα τρία τους χρόνια τα παιδιά ξεπερνούν τη συγκεκριμένη αλλεργία, ωστόσο περίπου το ένα πέμπτο απ’ αυτά θα παραμείνει αλλεργικό, ακόμη και ως ενήλικας.

Δυσανεξία στο γάλα

Η δυσανεξία στο γάλα είναι διαφορετική απ’ την αλλεργία, ορισμένα απ’ τα συμπτώματα όμως είναι παρόμοια:

  • Μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, στομαχικές κράμπες, διάταση κοιλιάς ΑΛΛΑ ΟΧΙ δερματικά εξανθήματα ή αναπνευστική δυσκολία.
  • Μια δυσανεξία στο γάλα δεν θα εμφανιστεί σε αιματολογική εξέταση ή δερματικό τεστ. Η δυσανεξία αφορά στη λακτόζη του γάλακτος και δεν οφείλεται σε ανοσολογικό μηχανισμό.

Ειδικά βρεφικά γάλατα

Αν το μωρό σας έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα, μην ανησυχείτε καθώς υπάρχουν πολλά ειδικά βρεφικά γάλατα στην αγορά. Τα γάλατα αυτά βασίζονται επίσης στο αγελαδινό γάλα, αλλά οι πρωτεΐνες τους έχουν ήδη διασπαστεί οπότε είναι υποαλλεργιογονικές ή έχει χρησιμοποιηθεί ουσία εναλλακτική της λακτόζης. Προτού αλλάξετε το είδος γάλακτος που δίνετε στο μωρό σας, συζητήστε το πρώτα με τον παιδίατρο σας.

Ένα υγιές μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό ή βρεφικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Σε βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, δηλαδή όταν κάποιος ή κάποιοι συγγενείς 1ου βαθμού παρουσιάζουν αλλεργία, ενδείκνυται να χορηγηθεί προληπτικά Υποαλλεργικό γάλα HA. Το γάλα αυτό έχει ως βάση την μερικώς υδρολυμένη πρωτεϊνη ορού γάλακτος και επομένως μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia