Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Αλλαγές στα κόπρανα του μωρού

Τα κόπρανα του μωρού σας αλλάζουν

Η μορφή των κενώσεων του μωρού σας θα περάσει πολλές αλλαγές μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του, ειδικά όταν εισάγετε τις στερεές τροφές στη διατροφή του! Ωστόσο οι πιο εμφανείς αλλαγές θα γίνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

Οι πρώτες ημέρες

Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του, το μωρό σας θα αποβάλει το μηκώνιο, μια κολλώδη, μαυροπράσινη ουσία, που δεν καθαρίζεται εύκολα. Η αποβολή του μηκωνίου δείχνει πως το έντερο του μωρού σας λειτουργεί φυσιολογικά. Μόλις αποβληθεί όλο το μηκώνιο απ’ το σύστημα του μωρού σας, τα κόπρανά του θα διαφοροποιηθούν.

Μωρά που θηλάζουν

Αν θηλάζετε, θα παρατηρήσετε πως τα κόπρανα του μωρού σας θα έχουν ένα μουσταρδί ή ανοιχτό κίτρινο χρώμα και μαλακή υφή. Μερικές φορές μπορεί να μοιάζουν σαν να περιέχουν σπόρους μουστάρδας. Στην αρχή το μωρό σας μπορεί να κάνει τέτοιου είδους κόπρανα τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα. Είναι συνηθισμένο τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες να αλλάζετε 10 – 12 πάνες τη μέρα, αλλά αυτός ο αριθμός θα μειωθεί καθώς σταδιακά θ’ αρχίσετε να ακολουθείτε ένα πιο σταθερό πρόγραμμα θηλασμού. Επίσης, είναι πιθανό όταν παγιωθεί ο θηλασμός οι κενώσεις του να μειωθούν στη μία φορά κάθε δύο με τρεις ημέρες.

Μωρά που τρέφονται με το μπιμπερό

Αν το μωρό σας πίνει γάλα σε σκόνη τα κόπρανά του θα είναι πιο ογκώδη συγκριτικά με το μωρό που θηλάζει. Το χρώμα τους θα είναι ανοιχτό κίτρινο ή καφεκίτρινο και θα κάνει κακά του τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

Το μωρό μου έχει σκληρά ή ακανόνιστα κόπρανα

Στη συνέχεια θα εξηγήσουμε τα αίτια για τα σκληρά και ακανόνιστα κόπρανα και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να ανακουφιστεί απ’ τις πεπτικές διαταραχές.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει σκληρά ή ακανόνιστα κόπρανα

Η συχνότητα των κενώσεων είναι διαφορετική σε κάθε μωρό. Το φυσιολογικό μωρό που θηλάζει μπορεί να έχει και μέχρι 10-12 κενώσεις την ημέρα, ενώ αυτό που λαμβάνει γάλα σε σκόνη συνήθως έχει πιο στερεά κόπρανα από 2-3 φορές την ημέρα έως μία κένωση κάθε δεύτερη ημέρα. Δεν είναι όμως τόσο η συχνότητα αλλά το είδος των κενώσεων που μας απασχολεί. Ένα μωρό που κάνει σκληρά ή σαν σβώλους κόπρανα μπορεί να πονάει ή να δυσκολεύεται κατά την αφόδευση. Μπορεί επίσης να έχει πόνους κολικού λόγω των κοπράνων που παραμένουν στο σώμα του και υπάρχει πιθανότητα να κοπεί η όρεξή του. Καθώς η αποβολή των σκληρών κοπράνων μπορεί να του προκαλεί πόνο, το μωρό σας ενδέχεται να πάψει να προσπαθεί να αφοδεύσει, γεγονός που θα κάνει το πρόβλημα να συνεχιστεί ή να χειροτερέψει.

Τι προκαλεί τα σκληρά κόπρανα;

Τα σκληρά κόπρανα μπορεί να οφείλονται σε αρκετούς παράγοντες, ανάμεσά τους μια αλλαγή στη διατροφή, αφυδάτωση, φάρμακα ή μια απλή αδιαθεσία ή ίωση. Παρουσιάζονται σπάνια στα μωρά που θηλάζουν καθώς το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia