Το υπερηχογράφημα στο τέλος του πρώτου τριμήνου είναι αυτό που ουσιαστικά εκτιμά την αυχενική διαφάνεια στο έμβρυο που κυοφορείται. Πρόκειται για μια μη παρεμβατική εξέταση ρουτίνας που αποκαλύπτει πολλά για το μωρό σας. Eίναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που θα δείτε στην οθόνη ένα σχηματισμένο πλασματάκι που σε περίπου τριάντα εβδομάδες θα είναι το μωράκι σας.
Τι είναι η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας
Στη διάρκεια του υπερηχογραφήματος για την αυχενική διαφάνεια, ο γιατρός θα μετρήσει το πάχος του υγρού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στον αυχένα του εμβρύου. Αν αυτό βρεθεί αυξημένο, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σύνδρομο Down.
Την κάνουν όλες οι μέλλουσες μητέρες;
Ναι, η αυχενική διαφάνεια είναι ένας έλεγχος που γίνεται σε όλες τις μέλλουσες μητέρες, ανεξάρτητα από την ηλικία, το ιατρικό τους ιστορικό, ή την κληρονομικότητά τους.
Σε ποια φάση της εγκυμοσύνης γίνεται;
Η αυχενική διαφάνεια ελέγχεται με υπερηχογράφημα μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
Τι δείχνει η αυχενική διαφάνεια;
Ο γιατρός θα συνδυάσει τη μέτρηση από την αυχενική διαφάνεια με τον προσδιορισμό στο αίμα της εγκύου γυναίκας δύο πρωτεϊνών, του PAPP-Α και της ελεύθερης β’ χοριακής γοναδοτροπίνης. Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί καταφέρνουν να ανεβάσουν την ευαισθησία της μεθόδου ανιχνεύσεως εμβρύων με σύνδρομο Down στο 90% (κατά τον Κύπρο Νικολαΐδη, τον ερευνητή που ανακάλυψε την μέθοδο, το ποσοστό ανίχνευσης μπορεί και να φθάνει το 94-97%, όταν η εξέταση γίνεται σε κέντρα πιστοποιημένα από το Fetal Medicine Foundation).
Μπορεί ο γιατρός να σας συστήσει κι άλλες εξετάσεις και σε ποια περίπτωση;
Το αποτέλεσμα της εξέτασης εκφράζεται με μια πιθανότητα, την πιθανότητα να έχει το έμβρυο σύνδρομο Down, π.χ. 1/300 ή 1/1000 ή 1/10.000. Οι ειδικοί έχουν ορίσει σαν “κατώφλι” σοβαρής επικινδυνότητας το 1/300, οπότε αν η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου Down είναι μεγαλύτερη (π.χ, 1/100 ή 1/200), τότε προτείνεται στη γυναίκα να σκεφτεί αν θα ήθελε να υποβληθεί σε μια επεμβατική εξέταση που θα δώσει με ακρίβεια τη διάγνωση της ύπαρξης ή όχι χρωμοσωμικών ανωμαλιών (συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου Down). Οι εξετάσεις αυτές είναι η βιοψία χοριακής λάχνης (λήψη τροφοβλάστης) και η αμνιοπαρακέντηση.
Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής